Αυτή η μελέτη χρησιμοποιήθηκε για σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2022. Εξετάζει πως οι συνθέτες “απεικόνιζαν” μουσικά το κείμενο σε έργα φωνητικής μουσικής. Εκτεταμένη αναφορά στον Bach αλλά και σε παλαιότερους του Μπαχ συνθέτες (Monteverdi) καθής και μεταγενέστερους του Bach στην κλασική και ρομαντική περίοδο της μουσικής ιστορίας και,…
Θεωρητικές Μελέτες
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΟΣΜΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚH ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ (ΜΟΤΕΤΑ – ΜΑΔΡΙΓΑΛΙΑ)
Αναλύσεις θρησκευτικών και κοσμικών έργων της εποχής (δίφωνες έως και οκτάφωνες συνθέσεις) – Σύνολο σελίδων της μελέτης : 90 (αυτή η μελέτη πρόκειται να συνεχισθεί και να επεκταθεί)…
Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ J. S. BACH
Αυτή η εργασία γράφτηκε το 1999. Εξετάζει λεπτομερώς την ιστορία του χορικού και την επεξεργασία του στα έργα του J. S. Bach. Η μελέτη περιέχει πολλά παραδείγματα και εικόνες Σύνολο σελίδων : 46…
Η ΤΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΠΑΡΟΚ
Η μελέτη αυτή ενσωματώθηκε και ως μέρος της διδασκαλίας του μαθήματος της Αντίστιξης (στο β΄έτος). Σύνολο σελίδων : 124 Από την εισαγωγή της μελέτης : Η βασική τεχνική της αντίστιξης είναι ο ταυτόχρονος συνδυασμός πολλών μελωδικών γραμμών («πολυφωνία, «πολυμελωδία»).Οι βασικές αρχές αυτής της τεχνικής…
ΤΟ ΧΟΡΙΚΟ ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ
Η μελέτη αναφέρεται στις διάφορες τεχνικές επεξεργασίας στο χορικό πρελούδιο. Όλα τα παραδείγματα είναι από έργα του J. S. Bach. Σύνολο σελίδων : 15 Η αρχή της εργασίας μου για το χορικό πρελούδιο :…
“ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΠΑΘΗ” του J. S. Bach
Η μελέτη αυτή αρκετές φορές παρουσιάστηκε σε σεμινάρια. Επικεντρώνεται κυρίως στους μουσικούς συμβολισμούς του έργου και τα μέσα που ο Μεγάλος Κάντορας χρησιμοποιεί για να τους αποδώσει μουσικά. Σύνολο σελίδων : 64…
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ
Η μελέτη αναφέρεται κυρίως στις τεχνικές του κανόνα όπως τις εφάρμοσε ο J. S. Bach αλλά εξετάζει επίσης και την χρήση αυτής της τεχνικής σε συνθέτες πριν από τον Μπαχ καθώς και σε μεταγενέστερες εποχές (Κλασική, Ρομαντική, Σύγχρονη). Σύνολο σελίδων : 35 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Όπως εύστοχα έχει λεχθεί,…
Η ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ PASSACAGLIA
Μελέτη στην μορφή της επίμονης εμφάνισης ενός θέματος σε μία φωνή (συνήθως στον μπάσο). Παραδείγματα από οργανικά και φωνητικά έργα διαφόρων εποχών (Passacaglias, Ostinati, Chaccones) και επίσης μελέτη των παραλλαγών πάνω στο επίμονο θέμα. Η μελέτη υπάρχει σε χειρόγραφη μορφή.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΣΕ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Πρόκειται για μία μελέτη που το υλικό της χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές σε σεμινάριά μου. Εξετάζει την εξέλιξη της κάθετης οργάνωσης των ήχων από την εποχή του Organum (Μεσαίωνας) μέχρι και την εποχή του Ρομαντισμού. Περιέχει, επίσης, παραδείγματα από φωνητικά έργα μεγάλων συνθετών στα οποία η σημασία και φόρτιση του…