Η μουσική σύνθεση στις αρχές του 20ου αιώναΤο δωδεκάφθογγο σύστημαΤεχνικές σύνθεσης μετά τον δωδεκαφθογγισμόΔιαχρονικές τεχνικές σύνθεσης…
Δοκίμια
Μάθημα Αρμονίας
Δίδαξα αυτό το μάθημα στην αρχή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πολύ αργότερα στο Τμήμα Μουσικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Κρατικό Ωδείο δίδασκα στο γ΄ έτος του “Ειδικού Αρμονίας”. Στο Πανεπιστήμιο δίδασκα σε φοιτητές οι οποίοι είχαν ήδη διδαχθεί το μάθημα σε ωδεία και…
Βασικές γνώσεις για τη Διεύθυνση Ορχήστρας
Δίδαξα αυτό το μάθημα επιλογής στο Μουσικό Τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το μάθημα απευθυνόταν σε σπουδαστές της Σύνθεσης και είχε τον τίτλο “Στοιχεία Διεύθυνσης Ορχήστρας”. Για το μάθημα έγραψα σημειώσεις. Οι σπουδαστές εκτός της πρακτικής επί της κινησιολογίας διδάσκονταν και παίξιμο παρτιτούρας στο πιάνο.
ΗΧΟΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Αυτή η μελέτη χρησιμοποιήθηκε για σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2022. Εξετάζει πως οι συνθέτες “απεικόνιζαν” μουσικά το κείμενο σε έργα φωνητικής μουσικής. Εκτεταμένη αναφορά στον Bach αλλά και σε παλαιότερους του Μπαχ συνθέτες (Monteverdi) καθής και μεταγενέστερους του Bach στην κλασική και ρομαντική περίοδο της μουσικής ιστορίας και,…
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ Α. ΜΠΑΛΤΑ
Την περίοδο 1978 με 1984 συνεργάστηκα στην Θεσσαλονίκη με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας και το Ράδιο “Παρατηρητής” και στην Αθήνα, επί διεύθυνσης του Μάνου Χατζιδάκι, με το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας έκανα κύκλους εβδομαδιαίων εκπομπών με τους τίτλους :…
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΟΣΜΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚH ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ (ΜΟΤΕΤΑ – ΜΑΔΡΙΓΑΛΙΑ)
Αναλύσεις θρησκευτικών και κοσμικών έργων της εποχής (δίφωνες έως και οκτάφωνες συνθέσεις) – Σύνολο σελίδων της μελέτης : 90 (αυτή η μελέτη πρόκειται να συνεχισθεί και να επεκταθεί)…
ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΜΟΝΙΑΣ
Δίδαξα το μάθημα Αρμονίας (2 εξάμηνα) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για το μάθημα έγραψα σημειώσεις τις οποίες έδινα στους σπουδαστές οι οποίοι είχαν ήδη κάποιες γνώσεις αρμονίας από τα ωδεία που είχαν σπουδάσει. Στο πρώτο εξάμηνο η σπουδή αφορούσε την τροπική αρμονία της πρώτης ομοφωνικής…
Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ J. S. BACH
Αυτή η εργασία γράφτηκε το 1999. Εξετάζει λεπτομερώς την ιστορία του χορικού και την επεξεργασία του στα έργα του J. S. Bach. Η μελέτη περιέχει πολλά παραδείγματα και εικόνες Σύνολο σελίδων : 46…