ΦΟΡΜΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Το μάθημα της Μορφολογίας δεν το έχω διδάξει. Αυτές μου οι σημειώσεις ήταν η απαρχή υλοποίησης της πρόθεσής μου να γράψω βιβλίο για τις φόρμες της μουσικής. Οι σημειώσεις μου περιορίζονται στις Ασματικές φόρμες (μονομερής – διμερής τριμερής – σύνθετη τριμερής) και στο Ροντό. Ειδική αναφορά γίνεται και στα βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής (μοτίβο – φράση – περίοδος – πρόταση – συμμετρία και ασυμμετρία φράσεων – προέκταση μιας περιόδου – μελωδία – θέμα)
Από την εισαγωγή του κειμένου :
Το παρόν κείμενο γράφτηκε με στόχο :
- Να απευθυνθεί κυρίως σε σπουδαστές της σύνθεσης.
- Να εκθέσει με σχετικά σύντομο τρόπο τα βασικά στοιχεία και δομές της μουσικής
- Να ξεκαθαρίσει μερικές βασικές έννοιες της φόρμας όπως «περίοδος» και «πρόταση» που η έννοιά τους δεν είναι πάντα απόλυτα σαφής στα διάφορα βιβλία μορφολογίας.
- Να τονίσει περισσότερο την πρακτική χρήση των μουσικών δομών και να μην περιπλανηθεί σε μακρές ιστορικές αναφορές.
- Να αποφύγει την περιπτωσιολογία. Το θέμα κάθε κεφαλαίου περιγράφεται στη πιο συνηθισμένη του εμφάνιση, είναι, όμως, αυτονόητο, ότι στη μουσική πράξη δυνατόν να το συναντήσουμε και σε πολλές άλλες παραλλαγμένες εμφανίσεις του. Γνωρίζοντας την πιο συνηθισμένη μορφή, ο σπουδαστής μπορεί εύκολα να επισημάνει κάθε διαφοροποίηση από αυτήν. Στη Μουσική και γενικότερα στην Τέχνη τίποτε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως γενικός και απαράβατος κανόνας.
- Να δώσει ένα ιδιαίτερο βάρος σε ορισμένα δευτερεύοντα για πολλά συγγράμματα θέματα (όπως π.χ. η έννοια του «περάσματος»), που έχουν όμως μεγάλη σημασία για έναν συνθέτη.
