• English

Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ (1997-1999)

Τον Ιούλιο 1997 παραιτήθηκα από τη θέση του Καλλιτεχνικού Δ/ντή της ΕΛΣ λόγω της άδικης και απαράδεκτης συμπεριφοράς του τότε υπουργού ΥΠΠΟ. Η τότε κυβέρνηση – και μετά τις από παντού έντονες διαμαρτυρίες – αντελήφθη την αδικία που διέπραξε ο υπουργός της και παραδεχόμενη έμμεσα την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντί μου, δύο μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο, μου πρότεινε, μέσω του τότε Υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, να αναλάβω την Καλλιτεχνική Δ/νση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Δέχθηκα θέτοντας ως όρο την εντός διετίας μετατροπή των συντομότατων χρονικά συμβάσεων των μουσικών σε μακροχρόνιες συμβάσεις. Δήλωσα πως αν αυτό δεν γίνει εντός διετίας και συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε, τότε θα παραιτηθώ.

Στα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ (Μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα Συμφωνικής Μουσικής, σήμερα “Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα” – Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής, σήμερα “Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής” – Χορωδία ΕΡΤ – Συγκρότημα μουσικής τζαζ “Big Band”) προσπάθησα να βελτιώσω τη λειτουργία όλων των μουσικών τμημάτων της. Ο προγραμματισμός σταμάτησε να αφορά την ……. επόμενη εβδομάδα, αλλά έγινε μακροχρόνιος και επέμενα να τηρείται με ακρίβεια, αν και αυτό με έφερνε μερικές φορές σε δυσμένεια της Διοίκησης που κατά διαστήματα ζητούσε εμβόλιμες συναυλίες για να ικανοποιηθούν κάποιοι ενδιαφερόμενοι φορείς ή πρόσωπα. Στην αρχή της θητείας μου στη θέση του Καλλιτεχνικού Δ/ντη των Μουσικών Συνόλων έκανα δηλώσεις στον Τύπο.

Το παρακάτω από δημοσίευση στην εφημερίδα “Ριζοσπάστης” (13 Νοεμβρίου 1997) :

Προσδοκία τους η αναβάθμιση

Στην αναβάθμιση του ρόλου τους στην πολιτιστική ζωή του τόπου προσβλέπουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ μέσα από τον ετήσιο προγραμματισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων. Θεματικοί κύκλοι συναυλιών, εκπαιδευτικές συναυλίες, εμφανίσεις σε δήμους και επαρχία περιλαμβάνονται στις δραστηριότητες των τριών συνόλων, που σύμφωνα με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τους, Αλκη Μπαλτά αποτελούν “μεγάλη πολιτιστική δύναμη που μπορεί να έχει σημαντικότατη παρέμβαση στην ελληνική κοινωνία”. Ο ίδιος, πάντως, αναγνώρισε ότι “οποιοδήποτε καλλιτεχνικό όραμα είναι ανέφικτο, αν δε λυθούν πρωταρχικά θέματα”, σημειώνοντας ότι “είναι απαραίτητο να λυθούν τα χρόνια εργασιακά προβλήματα”, πράγμα που θα διασφαλίσει και την υλοποίηση του προγραμματισμού. “Θεωρώ απαραίτητη, είπε, για την καλλιτεχνική δραστηριότητα την προοπτική επίλυσης αυτών των προβλημάτων”.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μουσικών στις δύο ορχήστρες, Εθνική Συμφωνική και Σύγχρονης Μουσικής και τα μέλη της Χορωδίας είναι έκτακτοι, με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας, ενώ τα τρία Σύνολα είναι δέσμια ενός πενιχρού προϋπολογισμού, ο οποίος σχεδόν στο σύνολό του διατίθεται για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών (σε αυτές πηγαίνουν περίπου 600 εκατομμύρια δραχμές από το σύνολο των 650 εκατομμυρίων του προϋπολογισμού), γεγονός που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια παραγωγής καλλιτεχνικού έργου, καθώς απομένουν μόλις 50 εκατομμύρια γι’ αυτό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην ΕΡΤ δόθηκε βάρος σε πολύ πιο έντονη διαφήμιση των δράσεων των Μουσικών Συνόλων. Οργανώθηκαν συναυλίες για παιδιά καθώς και συναυλίες κοινωνικής προσφοράς. Δόθηκαν συναυλίες σε μη συμβατικούς χώρους συναυλιών, όπως π.χ. στην αίθουσα του “Περισσού”, σε νοσοκομεία και σε σχολεία και όλα τα Σύνολα έδωσαν πολλές συναυλίες και εκτός Αθηνών (στην Επαρχία και σε νησιά). Οι εκτός Αθηνών αυτές δράσεις προβλήθηκαν ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, όπως π.χ. η ακόλουθη ανακοίνωση :

Δυναμική έξοδο στην περιφέρεια, η οποία αρχίζει σήμερα, κάνουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας, δίνουν σήμερα (9μμ) συναυλία στην πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου. Την “Μπιγκ Μπαντ” διευθύνει ο Θανάσης Ζέρβας.Σολίστ είναι οι Γιάννης Τερζάκης (πιάνο) και η Δήμητρα Φωτοπούλου (τραγούδι). Αύριο σειρά έχει η Χορωδία της ΕΡΤ,που θα δώσει συναυλία (9μμ) στο Κάστρο Παλαμηδίου,με διεύθυνση Αντώνη Κοντογεωργίου σε τραγούδια της Αναγέννησης και δημοτικά.

Σημαντικότατο επίσης το έργο ηχογραφήσεων στο στούντιο C (ηχολήπτης ο Γιάννης Συγλέτος) έργων κυρίως Ελλήνων συνθετών.

Παρά τις οικονομικές και λειτουργικές δυσκολίες που υπήρχαν στα Μουσικά Σύνολα, όταν ανέλαβα την Καλλιτεχνική τους Διεύθυνση, μεγάλη ήταν η τύχη μου που αρχίζοντας το έργο μου υπήρχαν στα Μ. Σύνολα δύο σπουδαίοι μουσικοί : Ο Μιλτιάδης Καρύδης (1923-1998) που ήταν ο μαέστρος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και ο Αντώνης Κοντογεωργίου (1945-2018) που ήταν ο μαέστρος της Χορωδίας ΕΡΤ από την ίδρυσή της. Δυστυχώς μεγάλος μαέστρος Μ. Καρύδης, στα τέλη Φεβρουαρίου 1998, κατά τη διάρκεια πρόβα με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα υπέστη μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο που πιθανόν να οφειλόταν σε απρεπή συμπεριφορά μουσικού. Πολύ σημαντική για μένα ήταν και η συνεργασία μου με τον υποδιευθυντή των Μουσικών Συνόλων τον συνθέτη Βασίλη Τενίδη. Οι μουσικές του γνώσεις και η μακρόχρονη εμπειρία του στην ΕΡΤ μου ήταν πολύτιμες

Για το σημαντικό έργο των Μουσικών Συνόλων την περίοδο 1997-1999 (συναυλίες, ηχογραφήσεις κ.α) παραθέτω μερικά μόνο στοιχεία. Δυστυχώς δεν διαθέτω πλήρες αρχείο, ούτε νομίζω υπάρχει στην ΕΡΤ.

Για τον προγραμματισμό της καλλιτεχνικής περιόδου Σεπτ.1998/Ιουλ.1999 έδωσα συνέντευξη στην οποία έκανα και απολογισμό της προηγούμενης περιόδου 1997/98.

Το επόμενο είναι σύντομη αναφορά της συνέντευξής μου στον ημερήσιο Τύπο:

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ “Εχουν τη δυνατότητα… “

Επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την πολιτεία στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, αυτής της “μεγάλης πολιτιστικής δύναμης με τις τεράστιες δυνατότητες”, ο διευθυντής τους Αλκης Μπαλτάς ,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τον απολογισμό της περσινής δραστηριότητας των Συνόλων και τον προγραμματισμό της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου. Σύνολα με διαφορετικό ρεπερτόριο το καθένα, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, η Χορωδία και η Μπιγκ Μπαντ, όπως ανέφερε, έχουν τη δυνατότητα ν’ απευθύνονται σε ευρύτατο κοινό, παρουσιάζοντας ποικίλες μουσικές διαδρομές, από την κλασική μέχρι τη σύγχρονη και από την οπερέτα μέχρι την τζαζ.

Εξήντα συναυλίες, από τις οποίες οι 19 ήταν εκτός Αθηνών, οι 8 εκπαιδευτικές και οι 7 σε ιδρύματα, πραγματοποιήθηκαν πέρσι, ενώ πολλές ήταν οι ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών (Λαμπελέτ, Ζάννα, Πετσάλη, Ευαγγελάτου, Πετρίδη, Σκαλκώτα, Βρόντου κ. α.), από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα. Στους ίδιους άξονες θα κινηθεί και η τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδος, καθώς τα Μουσικά Σύνολα, μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματίσει περισσότερες από 20 εμφανίσεις όχι μόνο σε συναυλιακούς χώρους, αλλά και σε διάφορα ιδρύματα (Δημοτικά Σχολεία, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΠΙΚΠΑ Πειραιά, “Ευαγγελισμός” κ.ά.).

Στο πλαίσιο των συναυλιών – αφιερωμάτων των Μουσικών Συνόλων, την Κυριακή(25/10), στο “Παλλάς” η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με πατριωτικά, ερωτικά, λαϊκά και άλλα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο,με σολίστ τους Ανδρέα Κουλουμπή, Μελίνα Μποτέλη, Θεοδοσία Στίγγα.Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Αννα Φόνσου,ενώ κείμενα της εποχής του ’40 θα διαβάσει η Σπεράντζα Βρανά.

Στις 19 και 25 Νοεμβρίου, η ίδια ορχήστρα θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, ενώ στις 26/11 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ θα γιορτάσει τα 60 χρόνια παρουσίας της ορχήστρας, με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Εχουν, επίσης, προγραμματιστεί ηχογραφήσεις έργων των: Πετρίδη, Καλογερά, Μηνά, Αντωνίου, Κουκουναρά, Ντ. Κωνσταντινίδη κ.ά.

“Εχουμε τη δυνατότητα σημαντικής πολιτιστικής παρέμβασης”, είπε ο Αλ. Μπαλτάς , σημειώνοντας όμως ότι τα Μουσικά Σύνολα, όπου εργάζονται περίπου 220 καλλιτέχνες, “αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε, ότι “για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου δίνονται μόλις 60 εκατομμύρια. Είναι μικρό το ποσό, αν σκεφτεί μάλιστα κανείς τα εκατομμύρια που δίνονται για κάποιες εκδηλώσεις. Δεν αρκεί να μιλάμε για Ολυμπιάδες, πρέπει να κάνουμε έργο”.

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ Μ. ΚΑΡΥΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΕΣΤΡΟΙ ΕΚΛΗΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1998-99 ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ. ΑΝΑΡΤΩ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΓΩ ΔΙΗΥΘΥΝΑ

Κυριακή 22 Μαρτίου 1998 : Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας (Ε.Σ.Ο.) με συμμετοχή της Χορωδίας ΕΡΤ για την “Εθνική Παλιγεννεσία” με έργα Σ. Μιχαηλίδη, Β. Θεοφάνους, Ν. Σκαλκώτα, Ν. Αστρινίδη, Α. Μπαλτά. / Νίκου Αστρινίδη – Η Επανάσταση. Το τέταρτο και τελευταίο μέρος τῆς “Συμφωνίας 1821” του .

Σάββατο 11 Απριλίου 1998 : Πασχαλινή συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του μαέστρου Ευθύμιου Καβαλιεράτου (1937-1995) στο “Παλλάς”. Διηύθυνα τα έργα : Σ. Μιχαηλίδη (“Δύο Βυζαντινές Μελωδίες”), Γκ. Φορέ (“Ρέκβιεμ”), Ρ. Στράους (“Τέσσερα Τελευταία Τραγούδια”) και Δ. Μητρόπουλου (“Ταφή”). Συμμετείχαν οι σολίστ Μ. Ικέουτσι, Α. Κουλουμπής, Μ. Κατσούλη και η Χορωδία της ΕΡΤ 

Σάββατο 16 και Σάββατο 23 Μαίου στην αίθουσα “Παλλάς” και την Παρασκευή 22 Μαίου 1998 στον Περισσό (αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ) : Συναυλίες της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής με τον τίτλο “Ηχοχρώματα για μικρούς και μεγάλους”. Διηύθυνα το Μουσικό Παραμύθι “ο Πέτρος και ο Λύκος” του S. Prokofiev (αφηγητής ο Σπύρος Παπαδόπουλος), και τα έργα “12 Λαϊκοί σκοποί” του Γιάννη Κωνσταντινίδη (σε ενορχήστρωση Α. Μπαλτά), “Μάτια δακρυσμένα” του Μίκη Θεοδωράκη (σε ενορχήστρωση Α. Μπαλτά), “Μουσική για νέους” του Αλκη Μπαλτά και αποσπάσματα από το “West Side Story” του L. Bernstein (σε ενορχήστρωση Α. Μπαλτά). Μετά την συναυλία στο Περισσό η εφημερίδα “Ριζοσπάστης” έγραψε (23/5/98) :

Ομορφος κόσμος, μουσικός

Στην αγκαλιά της μουσικής, αυτής της Τέχνης, που όταν είναι αληθινή και πηγαία καταφέρνει να συναρπάζει, να ενώνει, να απελευθερώνει, έζησαν χτες το βράδυ όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ και της Διεύθυνσης Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ , και απόλαυσαν τη συναυλία , που έδωσε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά .Μια συναυλία , που ήταν ενταγμένη στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Δεκάδες, εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, παραδόθηκαν στο μουσικό ταξίδι, στην πανδαισία των ηχοχρωμάτων που πλημμύρισαν την αίθουσα. Ανάμεσά τους ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,καθώς και οι αντιπρόσωποι από κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα 50 χωρών, που συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση. “Σε αυτή την εκδήλωση”, είπε ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανοίγοντας τη βραδιά, “ουσιαστικά συναντιέται η 80χρονη αγωνιστική παρουσία του ΚΚΕ, η θέλησή του για προσφορά στην πολιτιστική αναγέννηση του τόπου μας, με την αγωνία, τη θέληση των ίδιων των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης, για να ζωντανέψουμε την ελπίδα, ν’ ανοίξουμε δρόμους και με την Τέχνη, ν’ ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις, στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας”.

Καθαρά ελληνικό το πρώτο μέρος της συναυλίας, πρόσφερε μια “ζωντανή” επαφή με έργα, τα οποία κινούνται σε μελωδίες και ρυθμούς της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Η μουσική αυλαία άνοιξε με τους “Ελληνικούς λαϊκούς σκοπούς” του Γιάννη Κωνσταντινίδη για ν’ ακολουθήσουν τα “Μάτια δακρυσμένα” του Μίκη Θεοδωράκη,ένα έργο βαθιά καταγραμμένο στη συνείδηση, την ψυχή του λαού μας. Το πρώτο μέρος έκλεισε με τη “Μουσική για νέους” του Αλκη Μπαλτά , ένα έργο που απευθύνεται όχι μόνο σε νέες ηλικίες, αλλά και σε όσους παραμένουν νέοι στην ψυχή. Το αριστουργηματικό μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ “Ο Πέτρος και ο λύκος”,με αφηγητή τον Σπύρο Παπαδόπουλο,δέσποσε στο δεύτερο μέρος. Ακολούθησε η παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο “Γουέστ σάιντ στόρι” του Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 1998 : Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα. Σολίστ οι σοπράνο Μάτα Κατσούλη και Τζούλια Σουγλάκου.. Διηύθυνα τα έργα : “Αρχαίο Ελληνικό Εμβατήριο” του Νίκου Σκαλκώτα, την εισαγωγή από τον “Προμηθέα” του L.v.Beethoven, απόσπασμα από τον “Ορφέα και Ευρυδίκη” του Chr.W.Gluck, άριες από τις όπερες “Πάρις και Ελένη” επίσης του Gluck, απόσπασμα από την όπερα “Η Αριάδνη στη Νάξο” του R. Strauss και τη δεύτερη σουίτα του “Δάφνις και Χλόη” του M.Ravel

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 1998 : Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με σολίστ την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού. Διηύθυνα έργα των B. Blacher, S. Rachmaninoff, S. Prokofiev.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 1998 : Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ορχήστρας της ΕΡΤ. Συμμετείχε και η Χορωδία ΕΡΤ που προετοίμασε ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Σολίστ ήταν οι σοπράνο Μισα Ικέουτσι και Αντιγόνη Κερετζή και ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος. Το πρόγραμμα που διηύθυνα περιλάμβανε μόνο έργα του Felix Mendelssohn : την εισαγωγή Ruy Blas και την Συμφωνία αρ. 2 υπό την επωνυμία lobegesang ( υμνητικό τραγούδι).

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 1998Κυριακή 25 Οκτωβρίου 1998 : Συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής με τη συμμετοχή της Χορωδίας ΕΡΤ που διηύθυνα στο “Παλλάς”. Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της ΕΡΤ με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για το “Σπίτι του Ηθοποιού”, ήταν αφιερωμένη στη Σοφία Βέμπο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πατριωτικά, λυρικά και ερωτικά τραγούδια που η Σ.Β τραγούδησε. Όλες οι ενορχηστρώσεις ήταν του Βασίλη Τενίδη. Σολιστ ήταν οι τραγουδιστές Μελίνα Μποτέλη, Ανδρέας Κουλουμπής και Θεοδοσία Στίγκα. Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλάμβανε τις θεματικές ενότητες “Αναφορά στην Βέμπο” (“Αντε στο καλό”, “Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου”, “Το τραγούδι της λευτεριάς”) και “Παρλάτα” (“Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός”, “Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του”, “Παιδιά της Ελλάδας” κ. ά.). Κείμενα της εποχής του ’40 θα διαβάσε η Σπεράντζα Βρανά. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες της Σ. Βέμπο, όπως: “Μην φύγεις ξανά”, “Σαν κι απόψε”, “Λόντρα Παρίσι”, “Η ταμπακέρα”, “Ζεχρά”, “Καινούργια ζωή” κ. ά. Την βραδιά παρουσίασε η Αννα Φόνσου.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 1999 : Συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στην αίθουσα “Φίλων της Μουσικής” του Μεγάρου Μουσικής, με ι σολίστ τη σοπράνο Μάτα Κατσούλη. Διηύθυνα τα έργα : “Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ” του Richard Wagner και “Τέταρτη Συμφωνία” του Gustav Mahler.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 1999 : Συναυλία στο “Μέγαρο Μουσικής” της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ αφιερωμένη στο τανγκό. Διηύθυνα έργα των J.Llossas, Α. Μπαλτά (για 2 πιάνα και ορχήστρα), 4 Τανγκο σε ενορχήστρωση Β. Τενίδη των Θ. Νάλτσα, Λ. Ράπτη, Κ. Γιαννίδη, Ι. Ριτσιάρδη. Σολίστ οι: Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν, Ιάκωβος Κολανιάν (κιθάρα), Βίκυ Στυλιανού και Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνα).

Από την συναυλία της 27/2/1999. Σολίστ : Βίκυ Στυλιανού και Θανάσης Αποστολόπουλος

Τετάρτη 24 Μαρτίου 1999 : Συναυλία στο “Παλλάς” της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ και των Χορωδιών του Ωδείου Αθηνών και του Έθνικού Ωδείο αφιερωμένη στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Διηύθυνα τα έργα : Ελληνικό Εθνικό Υμνο του Νικολάου Μάντζαρου, σε επεξεργασία και ενορχήστρωση του Βασ. Τενίδη,  “Κλέφτικος Χορός” του Πέτρου Πετρίδη,  “Κυρά Φροσύνη” του Γιώργου Σκλάβου, εισαγωγή από τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” του Αλέκου Ξένου., Λαϊκά Μικροτράγουδα” του Αλκη Μπαλτά με σολίστ τον Αντώνη Κοντογεωργίου, και τα έργα του Μανώλη Καλομοίρη “Η καταστροφή των Ψαρών” (απαγγελία από την Λήδα Δημητρίου), “Ο θάνατος της Αντρειωμένης” και τα “Νικητήρια” από την “Συμφωνία της Λεβεντιάς”

Άλκη Μπαλτά : Λαϊκά Μικροτράγουδα με τον βαρύτονο Αντώνη Κοντογεωργίου

Τετάρτη 5 Μαίου 1999 : Συναυλία στο ΜΜΑ της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας με “Αφιέρωμα στο D. Schostakovich”. Διηύθυνα τα έργα “Εισαγωγή πάνω σε λαϊκά θέματα της Ρωσίας και της Κιργισίας”, “Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1” με σολίστ την Ιταλίδα πιανίστα Μαρίζα Ταντσίνι (σόλο τρομπέτα ο Σωκράτης Ανθης) και τη “Συμφωνία αρ. 5”

Πέμπτη 22 Ιουλίου 1999 : Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ναυπλίου. Διηύθηνα έργα Μπετόβεν, Ροσίνι, Σουπέ, Μπιζέ, Μπερνστάιν και Σκαλκώτα

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ναυπλίου

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 1999 στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς (λίγο πριν την παραίτησή μου) : το Κέντρο Χορωδιακής Πράξης στην Κεφαλονιά (δ/ντης Αντ. Κοντογεωργίου) οργάνωσε την 2η Συνάντηση Χορωδιών. Διηύθυνα τον ΄”Υμνο εις της Ελευθερίαν” των Διονύσιου Σολωμού/ Νικόλαου Μάντζαρου-Χαλικιόπουλου σε δική μου ενορχήστρωση & χορωδιακή επεξεργασία. Μαζί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ συμμετείχαν οι χορωδίες : ΕΡΤ (Α. Κοντογεωργίου), Πολυφωνική Πάτρας (Στ. Σολωμός), Παιδική Πολυφωνικής Πάτρας (Λ. Σουρμελή), “Αρμονία¨Πρέβεζας (Β. Στεφάνωφ), Παιδική “Αρμονία” Πρέβεζας (Α, Στεφάνοβα), Παιδική Δήμου Ροδίων (Γ. Σακελλαρίδης), Παιδική & Γυναικεία Δήμου Αργοστολίου (Α. Γεωργακάτος), Αργοστολίου (Β. Μουντάκης). Συντονισμός Χορωδιών: Αντώνης Κοντογεωργίου

Κέντρο Χορωδιακής Πράξης στην Κεφαλονιά – 2η Συνάντηση Χορωδιών 1999 Διονύσιος Σολωμός – Νικόλαος Μάντζαρος-Χαλικιόπουλος: Ύμνος εις την Ελευθερίαν ( αποσπάσματα), Αργοστόλι,10.9 1999 – LIVE Ενορχήστρωση & χορωδιακή επεξεργασία: Άλκης Μπαλτάς, (ανάθεση του ΚΧΠ)
Από την συναυλία στην Κεφαλονιά : “Υμνος εις την Ελευθερίαν”