• English

Ομιλία στις εκδηλώσεις Χορωδιακά Σταυροδρόμια 2013 στη Λεμεσό (2013)

Η ομιλία μου έγινε την 28η Σεπτεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια των Choral Crossroads και το θέμα της ήταν “η χορωδιακή επεξεργασία ελληνικών και κυπριακών δημοτικών μελωδιών”. Η ομιλία άρχιζε ως εξής :

Αγαπητοί φίλοι,

στην σημερινή μου ομιλία θα παρουσιάσω τρόπους χορωδιακής επεξεργασίας ελληνικών και κυπριακών δημοτικών τραγουδιών, οι οποίοι διαφυλάσσουν τον  απλό και απέριττο χαρακτήρα της δημοτικής μουσικής.

Ασφαλώς, ο χρόνος που έχω είναι εξαιρετικά λίγος για μια εκτενή ανάλυση του θέματος και για αυτόν τον λόγο θα αναφερθώ πολύ σύντομα σε ζητήματα τα οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικά.

Πριν από οποιαδήποτε τεχνική ανάλυση θα πρέπει να θυμηθούμε πως ο αρχικός ρόλος του λαϊκού τραγουδιού ήταν λειτουργικός στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής των ανθρώπων. Οι άνθρωποι δεν τραγουδούσαν για να ακούσουν κάποιοι άλλοι ακροατές, αλλά για να συμμετάσχουν μουσικά σε καταστάσεις που συνέβαιναν μέσα στην κοινωνία (γέννηση, γάμος, θάνατος κτλ). Η λειτουργικότητα αυτή έχει σήμερα χαθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η χρησιμοποίηση, λοιπόν, του δημοτικού τραγουδιού σήμερα στην έντεχνη μουσική, έχει τελείως διαφορετικό στόχο από εκείνον που πρωταρχικά είχε. Ο συνθέτης χρησιμοποιεί την δημοτική μελωδία αυτούσια (ή ρυθμικά μόνο και μελωδικά της στοιχεία) για να δημιουργήσει ένα έργο που θα παιχτεί σε συναυλία και σκοπό έχει να μεταφέρει με έντεχνο τρόπο στον ακροατή, τα ιδιαίτερα εθνικά μουσικά χαρακτηριστικά της χώρας του.

Η χρησιμοποίηση των λαϊκών μελωδιών από έντεχνους συνθέτες έγινε, διεθνώς, με δύο τρόπους……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Φωτογραφίες από την ομιλία μου