Σπουδές και δραστηριότητα μέχρι το 1974
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμμβρίου 1948. Μεγάλωσα μέσα σε μουσική οικογένεια: η μητέρα του Γαλάτεια Μπαλτά ήταν επαγγελματίας μουσικός (βιολίστρια στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) και εκπαιδευτικός, ο πατέρας Σωτήριος Μπαλτάς Γυμνασιάρχης και ερασιτέχνης μουσικός (βιόλα) και ο αδελφός μου Ρένος Μπαλτάς βιολοντσελίστας (μόνιμος μουσικός, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης).

Βιολί (τάξη Σταύρου Παπαναστασίου) και ανώτερα θεωρητικά-σύνθεση (τάξη Σόλωνα Μιχαηλίδη ) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1958 έως το 1970.




Συναυλία της Μαθητικής Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσλονίκης στην οποία συμμετείχα ως σολίστ (μαέστρος ο δάσκαλός μου στο βιολί Σταύρος Παπαναστασίου)

Το 1969 μαζί με τον Ρένο Μπαλτάς, την Δόμωα Ευνουχίδου και τον Βύρωνα Φιδετζή δημιουργήσαμε – με την υποστήριξη της ΔΕΘ – την Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών η οποία έγινε θερμός και διήρκεσε για πολλά χρόνια. Περισσότερα στο : Δραστηριότητα / 1978-1991/ η εκτός ΚΟΘ δραστρηριότητα/ΔΕΘ, Διεθνείς Μέρες. Εδώ αναρτώ το πρόγραμμα της 2ης διοργάνωσης το 1970

Μουσική δωματίου με τους γονείς και τον αδερφό και μερικές φορές μαζί με την οικογένεια του βιολοντσελίστα και αργότερα και μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή.


Ως μαθητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης συμμετείχα ως βιολιστής σε συναυλίες οργανικής μουσικής ή σε σύνολα που συνόδευαν χορωδίες (ΧΜΟ, Promusic, Χορωδία ΑΠΘ κα)




Το 1974 πήρα το πτυχίο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ


To 1962, σε συναυλία της Μαθητικής Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, έπαιξα ως σολίστ το κοντέρτο για βιολί αρ.2 εργ.13 του Friedrich Seitz (1848 – 1918)
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΤΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ
Υπήρξα βοηθός μαέστρου στη Χορωδία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την οποία διηύθυνε ο Γιάννης Μάντακας (1934-1998). Από τον Γ.Μάντακα αποκτώ και την πρώτη μου επαφή με τη μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης καθώς και με τη μουσική του 20ου αιώνα. Διηύθυναι πολλές συναυλίες της Χορωδίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Η Χορωδία σε πολλές συναυλίες της Προυσίασε και αρκετά χορωδιακά μου έργα (Αγια Μαρίνα, Καντάτα της γλυκείας χώρας Κύπρου,Ψαλμός κ.α.). Οι πρόβες γίνονταν στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του Α.Π.Θ όπου μερικές φορές δίνοτνας και συναυλίες Μουσικής Δωματίου.



Ένα από τα έργα μου που τραγουδούσε συχνά η Χορωδία ΑΠΘ ήταν το “Κυπριακό Νανούρισμα” που έγραψα την εποχή που ήμουν βοηθός του μαέστρου Γιάννη Μάντακα. Το χορωδιακό αυτό τραγούδι ευτύχησε να έχει πολλές εκτελέσεις και τραγουδιέται τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες χορωδίες


Για τα 20χρονα της Χορωδία του ΑΠΘ δημοσιεύτηκε το 1973 στην εφημερίδα “Μακεδονία” το παρακάτω κείμενό μου

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑ ΩΣ ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΧΜΟ) ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΠΙ 9 ΕΤΗ (1961-1970) ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συνεργασία μου ως μαέστρος και με την Χορωδία της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη» ψυχή της οποίας ήταν, τότε ο φιλόμουσος Μωρίς Σαλτιέλ, καθώς και ως βιολιστής με το συγκρότημα παλιάς μουσικής Pro Musica (μαέστρος ο Αντώνης Κοντογεωργίου)


Με προτροπή του Σόλωνα Μιχαηλίδη, υπήρξα μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος (μετέπειτα Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), στην ομάδα των δεύτερων βιολιών, από το 1969 έως το 1974

Το 1969 μαζί με την Δόμνα Ευνουχίδου, τον Ρένο Μπαλτά, τον Βύρωνα Φιδετζή και τον Γιάννη Βακαρέλη και την, αποφασιστικής σημασίας, συμπαράσταση της Διευθύντριας Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Ελένης Λαζαρίδου, δημιουργήσαμε την «Εβδομάδα Νέων Καλλιτεχνών». Αυτή μας η πρωτοβουλία για κίνητρο είχε να φωτίσουμε κάπως την ζωή μας μέσα στα μαύρα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συνέχισε αυτόν τον θεσμό για πολλά χρόνια. Αργότερα, η ΔΕΘ μας βράβευσε για αυτήν μας την πρωτοβουλία με μετάλλιο.

Με παρόμοια κίνητρα, σαν εκείνα της «Εβδομάδας Νέων Καλλιτεχνών» της ΔΕΘ, δημιουργήθηκε το 1971 στην Αθήνα από τον Συνθέτη-Μαέστρο και Μουσικολόγο Τάκη Καλογερόπουλο η Ορχήστρα «Παναρμόνια». Η συμμετοχή όλων των μελών ήταν αφιλοκερδής. Ταξίδεψα από την Θεσσαλονίκη και συμμετείχα ως βιολίστας. Το πρόγραμμα της πρώτησ συναυλίας της “Παναρμόνια” περιλάμβανε έργα των G. Gabrielli, G. Mahler, G.Fr.Malipiero, Κ. Κυδωνιάτη, Τ, Καλογερόπουλου, Δ. Μητρόπουλου.



Οι γνώσεις μου στα Ανώτερα Θεωρητικά Μουσικής διευρύνθηκαν σημαντικά από μια σειρά μαθημάτων που παρακολούθησα στην Αθήνα κοντά στον σπουδαίο Δάσκαλο και Συνθέτη Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου.

Το καλοκαίρι του 1970 με υπότροφία της οργάνωσης «Μουσικά νειάτα» συμμετείχα -μετά από διαγωνισμό – ως μουσικός βιόλας, στην Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων στον Καναδά-Δανία (μαέστρος Erich Leinsdorf).


Το 1971 συμμετείχα στην ίδια ορχήστρα (Παγκόσμια Νέων) στο Βέλγιο και Ιταλία. Μαζί μου και οι Γιάννης Κούφαλης (κλαρινέτο) και Κώστας Σαμοίλης (φαγκότο). Ο μαέστρος της ορχήστρας Karel Ančerl μετά από πρόβα που διηύθυνα με παρακίνησε να σπουδάσω διεύθυνση ορχήστρας και να προσανατολιστώ προς αυτήν την κατεύθυνση

Φίλοι της ορχήστρας μου ζήτησαν, όταν ήμασταν στη Δανία, να γράψω ένα κομμάτι για πνευστά που να έχει ελληνικό χρώμα. Έγραψα, τότε, την «Μικρή Σουίτα» για κουιντέτο πνευστών που παίχτηκε από φίλους μουσικούς με κοινό τους υπόλοιπους μουσικούς της ορχήστρας. Το έργο αυτό, αργότερα εκδόθηκε από το “Κέντρο Ελληνικής Μουσικής” και ερμηνεύτηκε από διάφορα συγκροτήματα. Το Κουιντέτο “Αίολος” το συμπεριέλαβε σε CD της εταιρείας Naxos
Για πολλά χρόνια υπήρξα συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας με κύκλους εβδομαδιαίων μουσικών εκπομπών : “Μουσικό ημερολόγιο», «Μουσικές προσεγγίσεις», «Έστιν ουν μουσική…», “Λαϊκή μουσική από όλο τον κόσμο”. Αργότερα, συνεργάστηκα με πολλές εκπομπές μουσικού περιεχομένου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης «Παρατηρητής» και, επί Δ/νσης Μάνου Χατζιδάκη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1974

Αρκετά από τα παρακάτω έργα αυτής της περιόδου (1969 – 1974) παίχτηκαν την εποχή που γράφτηκαν. Μπορεί κανείς να τα ακούσει σε νεώτερες εκτελέσεις στην στήλη με τον τίτλο “Δισκογραφία – Ηχογραφήσεις”
- «Κυπριακή σουίτα για βιολί και πιάνο. (1969) – Σε συναυλίες του Βύρωνα Κολάση (βιολί) και του Κωστή Γαϊτάνου (πιάνο) – Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε το έργο το 1970 σε ορχηστρική μορφή με διευθυντή ορχήστρας τον Σ.Μιχαηλίδη.
- 3 κομμάτια για βιολί και τσέλο (1969)
- Χορωδιακά (1969 – 1974) – αρκετά από τη Χορωδία του ΑΠΘ
- Viola consort music (1970)
- Φαντασία για βιόλα και πιάνο (1971) – πρώτη εκτέλεση στις 9 Μαίου στο San Francisco (ΗΠΑ)
- Σουίτα για ορχήστρα (1972) – από την ΚΟΘ στα “Δημήτρια 1972” με μαέστρο τον Δημήτρη Χωραφά
- 6 απλά τραγούδια (πρώτη εκδοχή) – 1972
- Μικρά τραγούδια του Έρωτα (1972 και 1974)
- Λαϊκά Μικροτράγουδα (1973) – ηχογράφηση στο Μόναχο το 1973 από τον Αντώνη Κοντογεωργίου (βαρύτονο) και τον Νικόλα Οικονόμου (πιάνο)
- Τρίο για βιολί-βιόλα-τσέλο (1973) – στη συναυλία που οργάνωσε η Καλλιτεχνική Εταιρεία “Τέχνη” στις 18 Απριλίου 1973 (Κώστας Πατσαλίδης, βιολί – Οδυσσέας Κουζώφ, βιόλα – Ρένος Μπαλτάς,τσέλο)
- 7 ζωγραφιές για σόλο πιάνο (1973) – στη συναυλία που οργάνωσε η Καλλιτεχνική Εταιρεία “Τέχνη” στις 18 Απριλίου 1973 (πιάνο : Δόμνα Ευνουχίδου)
- Τραγούδια σε στίχους Μ.Χ (Χρήστου Μουχάγιερ) – στη συναυλία που οργάνωσε η Καλλιτεχνική Εταιρεία “Τέχνη” στις 18 Απριλίου 1973 (Φόνη Μπαμπούρη -Δελφινοπούλου, σοπράνο – Θάλεια Καραπάλη-Μισυρλή, πιάνο)
- 5 κομμάτια για όμποε και πιάνο (1973), έχει χαθεί – στις 17 Απριλίου 1973 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Axel Vincent, όμποε – Άννα Τσίτσα-Κούνιο, πιάνο)
- Της γλυκείας χώρας Κύπρου (1974)




Σημαντική για μένα ήταν και η συνεργασία μου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που μου ανέθεσε να γράψω μουσική για τα παρακάτω θεατρικά έργα :
- 1971 «Μαύρος Κύκνος»

- 1972 «Μάκβεθ»

- 1973 «Κόμης Έντερλαντ

- 1973 «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»

- Θεατρική μουσική που έγραψα αργότερα (μετά το 1974)
- 1981 «Δον Κιχώτης»

1982 «Η δολοφονία του Μαρά» του Peter Weiss για Πειραματική Σκηνή του Θέατρο Τέχνης Θεσσαλονίκης